Pages

24 Temmuz 2009 Cuma

Öss tercihte tüyolar

Öğrenci Seçme Sınavı’nın 2009 yılı sonuçları geçtiğimiz hafta açıklandı. Sınavın, ülkenin ‘doğu’sunda yarattığı tablo bir kenarda dursun, barajı geçerek üniversite hayalleri kurmaya başlayanların düşündükleri tek şey, tercihlerini nasıl yapacakları… Biz de Gerçek Gündem olarak, Türkiye’nin üniversite hazırlık konusunda en bilinen kurumlarından olan Final Dergisi’nin uzman kadrosundan sizler için görüş istedik.

ÖSS tercihlerinde nelere dikkat etmek gerektiğine dair, hayata yeni atılacak olan binlerce insanı ilgilendiren sorulara cevap aradık. İşte Final Dergisi Dershaneleri rehberlik uzmanı İlhan Sevin’in, sizler için hazırladığı metin;

TERCİHLER YAPILIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

1– 2009 ÖSYS Yüksek Öğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunda:

Tablo 3A’ da Meslek Yüksekokulları ve Açık öğretim Ön lisans Programları (2 Yıllık Bölümler), bu programların hangi puan türünden öğrenci aldıkları, kontenjanları, özel koşulları ve 2008 ÖSYS verilerine göre en küçük puanları ile yerleştirme öncelikleri verilmiştir. Bu tabloda yer alan bölümlere yerleştirmede, Meslek Lisesi öğrencilerinin sınavsız geçişlerine kontenjan önceliği verilecektir. Ancak SÖZ 1 – SAY 1 – EA 1 puan türlerinden ham puanda 145.000 ve üzeri puan alan genel lise mezunu adaylar ve alanı dışında tercih yapan meslek lisesi mezunları da 0,3 AOBP’ li Y-ÖSS puanları ile bu tabloda yer alan bölümleri tercih edebileceklerdir.

Tablo 3B’ de ÖSS sonucuna göre öğrenci alan Meslek Yüksekokulları ile Açık öğretim Önlisans Programları, bu programların hangi puan türünden öğrenci aldıkları, kontenjanları, özel koşulları ve 2008 ÖSS verilerine göre en son yerleşen öğrencinin başarı sırası ve puanı verilmiştir. Bu tabloda yer alan bölümler için Meslek Lisesi öğrencilerine kontenjan önceliği tanınmamaktadır. Bu tabloda yer alan bölümleri SÖZ 1 – SAY 1 – EA 1 puan türlerinden ham puanda en az 145.000 ve üzeri puan alan tüm adaylar 0,3 AOBP’ li Y-ÖSS puanları ile tercih edebilir.

Tablo 4’ te merkezi yerleştirme ile ÖSS sonucuna göre öğrenci alan Yükseköğretim Lisans Programları (4 ve üzeri eğitim yılı olan bölümler) yer almaktadır. Bu bölümlerin hangi puan türü ile öğrenci aldıkları, kontenjanları, özel koşulları ve taban puanları ile başarı sıralamaları verilmiştir. Bu tabloda yer alan bölümleri ilgili puan türünden ham puanda en az 165.000 ve üzeri puan almış tüm adaylar tercih edebilir.

Adaylar tercih yapma hakları bulunan tablolardan toplam 24’ ü geçmemek üzere istedikleri sayıda tercih yapabilirler.

2– Tercih edeceğiniz yüksek öğretim programlarının özel koşullarını ve açıklamalarını mutlaka okuyun. Sizin koşullarınıza uymayanları tercih listenize almayın.

3– Tercih ettiğiniz yükseköğretim programlarının Tablo 6’dan alan içi veya alan dışı tercih olup olmadığını kontrol edin. Alan dışı tercihlerinizde puan kaybına uğradığınızı (0.3 lü puanlarınıza bakılacağını) unutmayın.

4– Tercihleri yaparken dikkat etmeniz gereken en önemli nokta; kaydolmayı en çok istediğiniz programı en üst tercihinize, daha az istediğiniz programı ikinci tercihinize yazmanız ve bütün tercihlerinizi bu şekilde sıralamanızdır. Tercihlerinizi normal koşullarda girilmesi zordan kolaya doğru sıralamanız gerekmektedir. Fakat arada çok az farklılık var ise girilmesi daha zor olan yüksek başarı sırasında ki bir tercihi, girilmesi daha kolay olan düşük başarı sırasında ki bir tercihten sonra yazabilirsiniz. Kısacası tercihler sıralanırken istek sırası bozulmamalıdır.

5– Kazansanız bile kaydolmayı düşünmediğiniz hiçbir programa tercih listenizde yer vermeyiniz. Böylece ertesi yıl tekrar sınava girdiğinizde AOBP katsayısının yarı yarıya düşmesini engellemiş olursunuz. (Meslek lisesi mezunu olup Sınavsız Geçişle yerleştirilen ve Açık Öğretim Fakültesinin kontenjansız programlarına yerleştirilen öğrencilerin ertesi yıl sınava girdiğinde puanı düşmeyecektir)

6– İlk birkaç tercihinizi “puanım yeterli olamayabilir” endişesine kapılmadan en çok istediğiniz programlardan yapabilirsiniz. Son tercihlerinizi de puanınızdan olabildiğince düşük fakat yine de gitmeyi istediğiniz bölümlerden yapmanızı öneririz.

7– Tercihlerin ÖSYM’ ye bildirim işlemi 22 Temmuz – 3 Ağustos 2009 tarihleri arasında Başvuru Merkezlerinden, okullardan veya TC Kimlik Numarası ve ÖSYS şifresi ile bireysel olarak www.osym.gov.tr adresinden de yapılabilir. Ancak daha güvenli olması açısından Başvuru Merkezlerinden veya okullardan yapmanızı öneriyoruz. Tercihlerini Başvuru Merkezinden yapacak adayların, tercih işlemini yapacakları Başvuru Merkezinden randevu almaları gerekmektedir.

8- Tercihlerinizi mutlaka bir uzmana kontrol ettirin.

0 yorum:

Yorum Gönder