Pages

22 Temmuz 2009 Çarşamba

Öss tercih rehberi

Rehberlik uzmanı Esin İnce kişinin bir mesleğe karar verirken kendine 'Yaşamdan ne bekliyorum' ve 'Kendimi ne kadar tanıyorum' iki önemli soruya gerçekçi yanıtlar vermesi gerektiğini belirtti

ÖSS TERCİH REHBERİ / HAZIRLAYAN: ŞİRVAN BEKTAŞ

Bu yıl 60 bin İzmirli, ÖSS'ye girdi. Uzun ve stresli geçen bir sınav döneminin ardından sınava giren üniversite adayları şimdi de hangi üniversitenin hangi bölümünü seçecekleri konusunda karar vermek zorunda. Tercih yapma süreci içinde uzmanlar doğru meslek seçiminin en önemli faktör olduğunu vurguladı. Rehberlik uzmanı Esin İnce, bir mesleğe karar verirken kişinin kendine soracağı bazı soruların mesleğini seçmede yardımcı olacağını belirterek, "Örneğin, 'Yaşamdan ne bekliyorum', 'Kendimi ne kadar tanıyorum', 'Sağlığım nasıl' gibi sorulara, olabildiğince gerçekçi yanıtlar vermeye çalışmak çok önemlidir. Tabii ki bu soruların yanıtları hemen verilemeyebilir" dedi.

YANLIŞ DÜŞÜNCE
Tercih listesinin en önemli adımının istek sırası olduğunu belirten İnce, "Tercih listesi 'bir mantık' listesi olmakla birlikte sizin psikolojik yönünüzü doyurmalıdır. Bu nedenle tercih sayınız 24'e varmıyorsa birbirine yakın birkaç yeri yazabilirsiniz. Tercih sırasının diğer adaylara göre yerleşme şansını etkilediğini düşünmek yanlış bir kanıdır. Merkezi yerleştirmede birinci koşul puan, ikinci koşul tercihtir. Bu nedenle iki adaydan biri bir bölümü dördüncü, diğer aday dokuzuncu sırada yazmışsa, dördüncü sırada yazanın tercihinden dolayı hiçbir önceliği yoktur" dedi.

İstek sırasına göre tercih yapın
Tercih sıralamasında 'istek sırası' çok önemlidir. İstek sırasına göre oluşturduğunuz tercihlerin kendi içlerinde teknik açıdan sıralanması da bir o kadar önemlidir. Eğer tek puan türü ile tercih yapacaksanız yüksek puandan düşük puana doğru sıralamanız yeterlidir ancak iki veya üç puan türünün aynı anda sıralanması bazı karışıklıklara yol açabilecektir. Bu karışıklığı önlemek için aşağıdaki adımları dikkatle takip etmeniz gerekir.
* Öğrenci AOBP'nin 0.2 ile çarpılacağı (alan dışı) bir yükseköğretim programını da tercih etmek isteyebilir. Ancak alan dışı tercihler, puan kaybı nedeniyle ulaşılması zor olan tercihlerdir. Tercih sıralamasında zor ulaşılabilirliği nedeniyle üst sıralara yazılmalıdır. En önemlisi olabildiğince alan dışı tercih yapmamaya çalışmaktır.
* Üniversite tercihinizde bir mesleği diğerinden üstün tutarak sıralamalısınız. Bu sıralamayı en çok istediğinizden en az istediğinize doğru yapmalısınız.
* Meslek seçiminde en önemli unsurun ilgileriniz ve yetenekleriniz olduğunu unutmamalısınız.
* Ailenizin seçeceğiniz okullar ve öğrenim göreceğiniz şehir hakkındaki fikirlerine başvurmalısınız.
* Tercihin anlamı üstün tutma, yeğleme, öncelik tanımadır. Pişman olmamalısınız.
* Kılavuzda seçmeyi düşündüğünüz mesleklerle ilgili özel koşulları ve belirtilen tüm bilgileri dikkatle gözden geçirmelisiniz.
* İkinci öğretim tercihi yapacaksanız bu bölümler paralı olduğundan ailenizle konuşup yıllık okul harcının bütçenizde getirilerini ve götürülerini konuşmalısınız.

İş olanaklarını araştırın
Meslek seçiminin, insanların hayatında yapacağı eş seçimi kadar önemli kararlardan biri olduğunu belirten Gediz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyfullah Çevik şöyle konuştu: "Üniversite ve bölüm seçimlerini yaparken öncelik verilmesi gereken konu, ülkeye hizmet etmek istenen sektörün karalaştırılmış olmasıdır. Bu kararın ardından başarı seviyesi ve öğrencileri kabul edecek üniversitelerin fiziki ve akademik altyapıları da önemli kriterlerdir. Mesleklerin temel özellikleri ve bu mesleklere hem yurt içi ve hem de yurt dışındaki talep oranlarının dikkatlice takip edilmesi son derece önemlidir. Bu nedenle, değişen dünya şartları ile birlikte, mesleklerdeki talep tablosu da değişmektedir. Cazip meslekler ve mezuniyet sonrası iş olanaklarının araştırılmasında, özel sektördeki uzman şirketlerin yanında, Türkiye İstatistik Kurumu kaynakları, İş-Kur dokümanları ve web sayfaları, resmi ve özel ilgili veri tabanları, ciddi bilgiler arz etmektedir" dedi.

Yatkın olduğunuz bölümü seçin
Günümüzde iyi bir meslek sahibi olabilmek için, rekabetin kızışmış durumda olduğunu belirten Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, tek başına diploma veya sertifikaların iyi bir meslek edinmeyi garanti etmediğini ifade etti. Ülkeminin diplomalı işsizlerle dolu olmasının bu durumun bir sonucu olduğunu vurgulayan Yılmaz, "Bu gerçeklerden hareketle üniversite adayı gençlerimizin üniversite ve branş seçimine çok dikkate etmeleri gerekiyor. Daha başarılı olabilecekleri, daha yatkın oldukları bölümleri seçmeleri gerekir. Çünkü böyle olursa, kendilerini daha iyi yetiştirip, daha üst kariyerler yapabilirler. Gençlerimiz ideallerinden vazgeçmemeli, peşinden koşmalıdır. Ama bu idealler, çağın gerçeklerine, kendi özelliklerine ve donanımlarına ve ayrıca da ailelerinin sahip olduğu olanaklara tamamen aykırı da olmamalıdır" dedi.
Yılmaz, Ege Üniversitesi'nin, bölgenin ve ülkenin en köklü ve gelişmiş üniversitelerinden biri olduğunu belirterek, "Ege Üniversitesi, Avrupa üniversiteleri AB normları ve standartları açısından değerlendiren kuruluşların denetiminden geçmiş bir kurumdur. Onun için araştıran ve sorgulayan öğrenciler yetiştirmek temel ilkemizdir" dedi.

YARIN: TERCİH YAPARKEN SIRALAMA ÇOK ÖNEMLİ

0 yorum:

Yorum Gönder